Tunnettu matkailukohde Järvisydän toteuttaa visiotaan maailman ekologisimmasta matkailukeskuksesta teknologian ja datan avulla.
Järvisydämen tarina alkaa jo vuodesta 1668, jolloin paikalle rakennettiin kestikievari. Ja nyt, 11 sukupolvea myöhemmin, Rantasalmelle on muodostunut peräti 163 yrityksen matkailuklusteri.
”Olemme kasvuyritys, kasvoimme myös koronan aikana”, kertoo Järvisydämen toimitusjohtaja Markus Heiskanen.
”Ymmärsimme nopeasti, että tarvitsemme digitalisaatiota, jotta pääsemme tavoitteisiimme ja halusimme kumppanin, jolla on tarjota skaalautuvia ratkaisuja, huoltovarmaa teknologiaa, osaamista ja toimiva partneriverkosto.”
”Siemens tuli tukemaan Järvisydäntä sen tulevaisuuden suunnitelmissa”, kertoo Siemens Osakeyhtiön Smart Infrastructure -liiketoiminnan johtaja Harald Schnur.
”Sinne tarvittiin rakenne, joka mahdollistaa liiketoiminnan laajenemisen. Kasvu ja skaalaus vaativat digitalisaatiota, ja tavoitteena on saada koko toiminta integroitua yhteen järjestelmään, ja omat liiketoimintaprosessit optimoitua ja automatisoitua. Näin itse asiakkaille jää enemmän aikaa. Optimoinnilla pyritään vaikuttamaan kustannuksiin, luonnonresurssien kulutukseen ja asiakaskokemukseen.”
”Koska tekniikan mahdollisuudet ovat liki rajattomat, on tärkeää lähteä liikkeelle tarpeista ja määritellä tarkasti mitä tavoitellaan. Työskentely Siemensin kanssa on ollut asiakaslähtöistä ja ammattimaista, he ovat olleet valmiita räätälöimään meidän tarpeisiimme sopivia ratkaisuja. Yhteistyössä on menty ihminen edellä, ei tekniikka”, kiittelee Heiskanen.
”Teknologia itsessään ei tee mitään, tarvitaan visio ja ihminen”, muistuttaa Schnur.
”Tervetuloa Järvisydämeen, tämä on paras paikka nähdä saimaannorppa”, kehaisee toimitusjohtaja Markus Heiskanen.
Energiaa käytetään järkevästi
Järvisydämen kokoisessa paikassa energiankulutus on suurta, ja siksi joustavuuteen on panostettu. Kun sähkö on kallista, käyttöä vähennetään porrastetun järjestelmän avulla, ja vastaavasti kun sähkö on halpaa, sitä voidaan ottaa vastaan enemmän. Näin voidaan tasata kulutushuippuja ja estää verkkojen ylikuormittuminen.
Siemens Osakeyhtiön Smart Infrastructure -liiketoiminnan johtaja Harald Schnur
Käytössä oleva älykäs energianhallinta-alusta Smart Energy Platform kerää kaiken energiaan liittyvän datan. Tämän datan avulla järjestelmä pystyy tehostamaan toimintoja automaattisesti.
”Kustannukset ja energiatehokkuus ovat tärkeitä toiminnan kannalta, mutta asiakkaan ei tarvitse huomioida, mitä taustalla tapahtuu”, huomauttaa Schnur.
Järvisydämessä on panostettu uusiutuviin energialähteisiin: siellä hyödynnetään paljon maalämpöä ja aurinkoenergiaa. Myös ilmalämpöpumppuja löytyy valtava määrä.
Rantasalmen matkailuklusteri on suomalainen menestystarina.
Data on kaiken perusta
Järvisydämessä kaikki infrastruktuuri ja tekniikka on tehty liitettäväksi pilveen. Kiinteistöautomaatiojärjestelmän kautta laitteet ovat pilvipalvelussa, jolloin kaikkea voidaan seurata ja mitata, mikä mahdollistaa optimoinnin. Tavoitteena on data-analytiikan avulla automatisoida prosesseja.
”On tärkeää saada yksityiskohtaista dataa eri tasoilta yksittäisistä mökeistä resorttitasolle asti. Datan avulla voidaan verrata erilaisia yksikköjä keskenään ja esimerkiksi selvittää, miksi toiset mökit käyttävät energiaa enemmän kuin toiset”, kertoo Schnur.
Uusiin rakennuksiin tulee täysin uusittu ja integroitu talotekniikka ja energiaratkaisu. Vanhemmissa rakennuksissa on erilaisia järjestelmiä, jotka voidaan myös integroida pilvialustaan.
”Datan avulla yritystä voidaan johtaa faktoihin eikä kuvitelmiin perustuen, ja kun asiat toimivat suunnitellusti, voi nukkua yönsä rauhassa”, kertoo Heiskanen.
Myös Järvisydämen maisemasviitit on liitetty kiinteistöautomaatiojärjestelmään.
Kestävä kehitys ja luontoarvot ydinasioita
Järvisydäntä rakennetaan niin kestävästi kuin mahdollista. Luontoarvot ja kestävä kehitys ovat ydinasioita ja keskeisessä roolissa kaikessa toiminnassa. Järvisydämen tavoitteena on olla maailman ekologisin matkailukeskus, ja toimintaa kehitetään sen mukaisesti.
”Onneksi nykyään tuottavuus ja ympäristöystävällisyys voivat mennä käsi kädessä”, kertoo Heiskanen.
Tämän vuoden aikana Järvisydämen loputkin kiinteistöt ja järjestelmät on tarkoitus liittää Siemensin pilvipalveluun, mikä mahdollistaa hiilijalanjäljen seuraamisen jatkuvasti.
”Tulemme kompensoimaan kaiken mitä rakennamme koko elinkaaren ajalta”, lupaa Heiskanen.
Matkailuala on kokenut isoja murroksia: finanssikriisi, pandemia, sota, energiakaaos ja inflaatio ovat kaikki jättäneet jälkensä.
”Mielestäni kriisit ovat parhaita paikkoja uudistua ja katsoa tulevaisuuteen”, kertoo Heiskanen.
”Ne pärjäävät, jotka pystyvät uudistumaan, ja tulevaisuudessa rakennamme toimialan vihreintä, älykkäintä ja skaalautuvinta lomakeskusta. Järvisydän on alansa benchmark, ja se sopii meille. Olemme tykänneet olla suunnannäyttäjä ja se on avannut meille monia ovia.”