Ravintola Solitaryssa kokeillaan ennakkoluulottomasti uutta 

Ravintola Solitaryn omistaja Remi Trémouille etsii jatkuvasti uusia raaka-aineita metsistä, tiloilta ja järvistä. Tässä työssä hän saa paljon apua paikallisilta asukkailta. Kiitosta hän antaa etenkin mummoille, jotka keräävät raaka-aineita ja osaavat taitoja, jotka monelta on jo unohtunut. 

Järvisydämessä sijaitseva Ravintola Solitary on noussut nopeasti yhdeksi Suomen mielenkiintoisemmista ruokapaikoista. Ravintolan taustalla on Rantasalmella kasvanut Remi Trémouille, joka on yhtä aikaa kansainvälinen ja syvästi kotiseuturakas. ”Ravintola uranihan alkoi täältä Järvisydämestä ja Markuksen (Järvisydämen yrittäjä) opista”, kertoo Remi, jonka matka on sittemmin kulkenut niin Australian, Aasian kuin Helsingin Michelin -ravintoloiden keittiöihin. Paluu juurille ja Rantasalmelle tapahtui koronapandemian aikoihin. ”Markus otti yhteyttä ja ehdotti, että nyt olisi aika palata kotiin Rantasalmelle. Lyhyen keskustelun jälkeen vaimon kanssa päätös oli selvä ja tässä sitä nyt ollaan, ja hyvä niin,” hän sanoo hymyillen. 

  

Luonnon läheisyys ja rohkeus kokeilla näkyy annoksissa 

Remi kuvailee tyyliään kokeilevaksi ja leikkisäksi, myös rohkeus kokeilla uutta sekä raaka-aineen arvostus ovat ilmeistä tässä keittiössä. Tärkeää on, että pääosa raaka-aineista tulee läheltä ja suoraan tuottajilta, jolloin tuote on laadukas ja alkuperä on aina tiedossa.  

Useimmat toimittajat Remi tuntee henkilökohtaisesti ja antaa kiitosta alueen yhteisöllisyydestä. ”Monet osaavat jo soittaa minulle ja tarjota tuotteitaan, villiyrttejä tai sieniä. Paikalliset mummot ovat myös niitä parhaita tietäjiä, joilta olen saanut oppia niin lajituntemukseen kuin valmistustapoihin”, kiittää Remi.  

Rantasalmella, keskellä metsiä ja järviä asuessaan on hänelle myös käynyt selväksi, kuinka vähän ja kapeasti luonnon antimia tällä hetkellä käytetään, etenkin ravintoloissa. ”Haluan päästä yhä syvemmälle metsiin ja järviin ja tutkia mitä kaikkea sieltä voidaan käyttää. Nytkin on paljon raaka-aineita, joita mekin käytämme ensimmäistä kertaa. Mahdollisuuksia on loputtomasti”, kertoo Remi.  

Leikkisyys ja kokeellisuus näkyy aina illan menussa. Esimerkiksi horsman kukka on taipunut suolaisista liemistä vaahtokarkkeihin ja sorbetista kalageeleihin. Välillä menusta löytyy käpyjä.  

Ravintola pyrkii jatkuvasti löytämään uusien raaka-aineiden lisäksi uusia tapoja hyödyntää niitä. Seuraava odotettu hankinta on raakakypsytyskaappi, jota hyödynnetään mm. kalojen valmistuksessa. Uusien raaka-aineiden osalta kokki odottaa syksyllä pääsevänsä valmistamaan majavaa, riistalintuja sekä hänelle uusia sienilajeja. “Tavoitteena on jatkuva kehittyminen, niin annosten, raaka-aineiden kuin tiimin osalta”, kertoo Remi innostuneesi. 

  

Solitaryn illallisella voit vain istua alas ja nauttia matkasta 

  Illallisella Solitaryssa voit pysähtyä nauttimaan hetkestä, hyvästä ruuasta, seurasta ja tunnelmallisesta ympäristöstä. Tässä ravintolassa voi vain ”istua alas ja nauttia matkasta” sillä henkilökunta pitää huolen illan onnistumisesta. Kokit tuovat itse annokset pöytään esittelyjen kera, joten tunnelma pysyy mukavan rentona ja mutkattomana. ”Meiltä voit odottaa yllätyksellisyyttä, rentoa meininkiä ja tietenkin hyvää ruokaa. Vaikka ruokaa tehdään intohimolla ja pieteetillä, täällä ei tarvitse jännittää”, kertoo Remi. Ryhmille on ravintolassa varattavissa myös kaksi kabinettia. 

Ravintola Solitaryssa myös upeat puitteet tuovat osansa elämykseen. Ravintolaan saavutaan hämyisen sisääntulon kautta ja vasta sisällä avautuu upeat maisemat koko seinän korkuisista ikkunoista. Maisemana on korkeita mäntyjä Hietalammen rannalla. Sisällä salissa voit seurata kokkeja avokeittiössä ja syksyn tullen nauttia takkatulen loimusta. Ravintolan sijainti keskellä hiljaista metsää luo erityisen tunnelman, oman kuplan, jossa olet hetken aikaa kaukana muusta maailmasta, mutta kuitenkin kaiken hyvän äärellä.  

  

  1. paras ravintola Suomessa 

Ravintola Solitary listattiin tänä vuonna Suomen 50 parasta ravintolaa -listalla sijalle 30. Solitary oli listalla poikkeus, sillä muut ravintolat sijaitsivat suurissa kaupungeissa. “Kyllähän se hyvältä tuntuu,” Remi toteaa. Tunnustus tuntuu erityisen merkitykselliseltä, sillä ravintola sijaitsee syrjässä, omassa rauhassaan metsän keskellä. Hän uskoo, että tämä tunnustus vahvistaa heidän suuntaansa ja antaa itsevarmuutta jatkaa omaperäistä ja rentoa linjaansa. 

Ravintola Solitary jatkaa kulkuaan omassa kuplassaan metsän keskellä, mutta sen maine leviää yhä laajemmalle – ja se on täysin ansaittua. 

  Juttu on julkaistu 31.8.2024 Järvisydämen Sanomissa.